De tot president verkozen Donald Trump heeft gereageerd op de ophef over zijn zakelijke banden in een interview met The New York Times, daarbij benadrukkend dat “de president helemaal geen belangenverstrengeling kan hebben” terwijl een aantal ontmoetingen van Trump wordt nageplozen.
Tweets van Times-verslaggevers Maggie Haberman en Mike Grynbaum suggereren dat Trump begrijpt hoe zijn zakelijke banden kunnen overkomen.
“Ik heb de wet helemaal aan mijn kant. De president kan helemaal geen belangenverstrengeling hebben”, zei hij. “Mijn bedrijven zijn zo onbelangrijk in vergelijking met wat ik nu aan het doen ben.”
Toch zegt Trump dat hij “in theorie” cheques zou kunnen blijven ondertekenen. Mmaar hij is dat “nu aan het afbouwen” en geeft de leiding van zijn bedrijf over aan zijn volwassen kinderen.
“In theorie zou ik mijn zaken perfect kunnen runnen en tegelijkertijd het land”, zei hij, maar hij voegde daar wel aan toe dat “er nooit een vergelijkbaar geval is geweest” wat betreft het presidentschap.
"Ik neem aan dat je een soort van stichting of zo zou moeten opzetten en dat doe je dan niet", zei hij. "Ik zou wel iets willen doen."
Gevraagd of hij niet gewoon zijn holdings zou kunnen verkopen zei hij dat het "echt heel moeilijk zou zijn, omdat ik vastgoed heb."
Dochter Ivanka
Er zijn de laatste dagen vragen gerezen over of Trump zijn zakelijk banden wel kan scheiden van het presidentschap. Zijn dochter Ivanka, die één van de leiders wordt van zijn bedrijven, was bij een ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe vorige week en praatte mee tijdens een felicitatietelefoontje tussen de 'president-elect' en de Argentijnse president Mauricio Macri.
"Als het aan sommige mensen zou liggen, zou ik mijn dochter Ivanka nooit meer zien", zei Trump.
Trump ontmoette vorige week in zijn kantoor in de Trump Tower ook drie zakenpartners uit India die een appartementencomplex bij Mumbai bouwen onder de merknaam Trump, meldde The New York Times.
De drie mannen poseerden met Trump op een foto die op Twitter werd geplaatst. Een woordvoerder van de Trump Organization omschreef de ontmoeting als een beleefdheidsbezoek van de drie bestuurders.
"Het was op geen enkele manier een formele ontmoeting", vertelde woordvoerder Breanna Butler tegen The Times.
In een sms aan The Times bevestigde één van de drie zakenmannen een verhaal in een Indiase krant dat een andere partner had besproken, dat hij zijn overeenkomsten met de familie Trump wilde uitbreiden.
Butler zei dat de 'president-elect' niet meer betrokken wordt bij de dagelijkse gang van zaken van de Trump Organization, terwijl een andere woordvoerder toevoegde dat "de structuur die uiteindelijk is gekozen aan alle wetten en regels zal voldoen."
Op verschillende momenten tijdens de campagne heeft Trump gezegd dat zijn zaken geleid zullen worden door zijn kinderen, waar hij "blind vertrouwen" in heeft.
Zakenimperium Donald Trump
Volgens een verhaal in The Washington Post van zondag zijn er op z'n minst 111 afzonderlijke Trumpbedrijven die zaken hebben gedaan in 18 verschillende landen in Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Azië.
Over een specifiek Trump Towers-project in Istanbul zei Trump op een gegeven moment dat zich daar wel "een klein beetje belangenverstrengeling" zou kunnen voordoen. The Post schreef dat "ethische- en beleidsexperts worstelen met de beoordeling van de potentiële gevaren van de een publieke leider met een groot netwerk aan zakelijke overeenkomsten."
Het grootste juridische risico voor Trump wat betreft zijn zakelijke banden is een passage in de Grondwet die de bijverdiensten-clausule wordt genoemd. Deze passage verbiedt overheidsbestuurders cadeaus aan te nemen van buitenlandse regeringen.
Zoals The Post berichtte zou een betaling van een buitenlandse bestuurder of een staatsbedrijf aan een Trump-hotel of ander bedrijf dat zijn naam draagt, mogelijk in strijd zijn met de clausule. En dat geldt ook voor wetgeving of behandeling van een buitenlandse regering waarmee Trump zakelijk voordeel zou kunnen verkrijgen.